Merkbekendheid én activatie is een giftige combinatie

Bij veel B2B-bedrijven is het marketing budget vaak beperkt. Logisch dat er dan campagnes opgezet worden die meer dan één marketing doelstelling ondersteunen. Zo hoef je je schamele budget niet nog verder in stukjes op te hakken.

Smart! Toch?

Wat nu als deze oplossing een farce blijkt te zijn?

Les Binet en Peter Field breken de marketing doelstellingen op in “the long” en “the short”. Lange termijn doelstellingen en korte termijn resultaten.

The looooooong

Dit zijn de doelstellingen als merkbekendheid en gepercipieerde kwaliteit. Hier hebben we het over campagnes met boodschappen die meerde jaren lopen. Dit is vaak op emotie en merkwaarde gericht. De veiligheid van Volvo of de levensstijl die hoort bij BMW of Harley-Davidson.

The short

Dit draait om activatie en positionering. Leads. Calls to action. Doelstellingen met ROI. Meerdere korte termijn campagnes per jaar. Kortom: rammen.

Door deze twee te combineren verwaterd je boodschap, want elke doelstellingen heeft een heel ander soort content, visual en boodschap nodig. Het samensmelten van de twee is dan ook een compromis, geen verdubbelaar.

Het is beter om aparte campagnes in te richten met elk hun eigen doel. Maakt ze effectiever en je resultaten zijn ook makkelijker te analyseren.

Dus geen thoughtleadership post met een call to action. Geen infographic met een lead form. Geen gated ebook met awareness content. Die mensen willen nog niet kopen. Laat ze met rust.

Kennis maken?

Laten we even duidelijk zijn: ik ben geen ZZP’er. Ik ben hier niet om je bedrijf uit het slop te helpen.

Maar ben jij nou een B2B-marketeer en zit je met een vraag? Dan ben ik je man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *